Maatalous on monipuolinen laji, monenlaista saa ja joutuu tekemään, lähes kaikki mahdolliset taidot tulevat hyödyksi maatalossa ja maataloudessa ja jatkuvasti uusia taitoja on mahdollisuus ja tarpeenkin oppia. Yleisurheilussa on kymmenottelu, maataloudessa tarvitaan enemmän. Tykkään siitä monipuolisuudesta. 

Maaliskuu vaihtui tässä huhtikuuksi. T-sisko yritti aprillijekkua mutta ei tämänkertainen vetänyt vertoja monivuotiselle vakio jutulle jossa koiransa sai pentuja, lankesin siihen vuosi vuoden jälkeen ja olin aina ottamassa niistä pennuista yhden tai kaksi.

Mutta siitä monipuolisuudesta listaa että mitä muun muassa tässä viimeaikoina on päässyt tekemään: lypsämään lehmiä, kolaamaan sontaa (naudan), talikoimaan sontaa (pässien), ajamaan sontaa avantilla (lampaan/pässin), näyttämään miten sitä ajetaan traktorilla kun jäbät ei sanallisillakaan neuvoilla ottaneet ymmärtääkseen, heti kohta perään pyytämään jäbiä apuun kun en saanut rattorin kuormaajasta kauhaa irti laittaakseni paalipiikit kiinni, ajamaan paaleja pellon laidasta navettaan, tarkkailemaan poikimisen, juottamaan vasikalle sen ensimmäisen maitopullollisen, laittamaan ternimaitoa uuniin juustoksi, laittamaan lehmälle kalkkia tiputuksella ja magnesiumia pistoksena, ruokkimaan nautoja lampaita kissaa koiria, laittamaan ruokaa ihmisille talossa, (on kyllä myös poijaat ja Farmerikin käydessään ruokaa laittaneet), häätämään navetasta kottaraisia, rassaamaan väkirehukioskia, korvamerkkaamaan vasikan, paikkaamaan haalareita ja vaihtamaan niihin vetoketjuja, keritsemään lampaan ja pässin, nipsimään sorkat lampaalta ja kolmelta pässiltä, paketoimaan paalimuovia kakuksi, karjan kirjanpitoa eli listoja siemennyksistä/astutuksista    syntymistä     teuraista/kuolemista odotettavista poikimisista    siemennysikäisistä hiehoista     teurasikäisistä sonneista     sonnilan eläinryhmistä, imuroimaan taloa, asioimaan tulevien työntekijän ja harjurin kanssa, 

Roobe-tiimin aika päättyi kun Roobe2 tuli aika lähteä. Tämän kameramaestron kanssa teimme monta hyvää reissua ja navetassa oli hän ahkera ja tunnollinen tekijä, minkä takia on meillä ollut helppompaa elämä nämä kolme kuukautta. Myöskin monet kerrat oli ruokaa tehtynä kun ei ollut navetassa. 

Roobe1 kanssa tiimitunne laskenut, on olo että jos jotain sanon niin sitä pitää vastustaa tai ainakin epäillä, pikkuisen on alkanut käydä myös mielessä mahtaako Roobe1 ymmärtää että nyt hän on se ainoa palkallinen työntekijä ja sen mukainen vastuu pitäisi alkaa töistä ottaa. Saapaskahan jäi palkattomalle huhti ja toukokuuksi juuri siksi että voitaisiin pitää Roobe1. On kyllä näppärä ongelmanratkaisija mutta kun silti pitäisi aamuisin olla aikanaan navetalla ihan perus lypsämässä eikä iltahommille saisi kiirehtiä liian aikaisin päästäkseen pelaamaan tietokonepelejä... Tämän huoleni sanoin ääneen Farmerillekin kun kysyi, otti sen verran totisesti että päätti irtisanoutua työstään ja olla itse paikalla Sonttalassa yli pääsiäisen kun olen Suomessa käymässä ja etsiä sitten uuden työn. Hyvä ratkaisu kaiketi kun ei muutenkaan kuulostanut tykkäävän kyseisestä työstään. No, oli palkattomalle jäämiseen Saapaskalla sekin syy että tauko on hyväksi ja se mahdollistaa mennä muualle karitsointeihin. Karitsointihommaan itseäni  jo kysyin ja sitä sainkin, Laikkuriin, samaan paikkaan kuin viime vuonna, kivaa!

Kuitenkin on sanottava että todella hyvä että Roobe1 tänne saatiin, on taitava ja kätevä ja pätevä ja lempeä lehmille. On vaan "niin mukava itseään kohtaan" ilmaisi asian Farmeri. Roobe1 kutsui tänne kaverinsa Tohon, pieni hassu touhuaja, yhdessä ovat kunnostautuneet pienkuormaajan ja rattorien huollossa kuin myös rakentamalla olkkariin autosimulaattorin ja istuksimalla lasihuoneessa tupakoineen ja kaljatörppöineen

Saapaskaa on viimeaikoina se ompelukoneella ompelu erityisesti himottanut. Ei ole voinut siihen ihan täpöllä uppoutua kun on pitänyt muutakin tehdä. 

Kiva reissu R-kaupunkiin. Roobe2 sinne piti saada lennolleen. Mukaan otin myös Riepun ja pidin miniloman ja kävin äänestämässä. Mennessä käytin Rooben vielä laavaluolassa jossa viimeksi ei käyty sekä valokuvanäyttelyssä B-kaupungin kirjastossa. Itse tykännyt siitä näyttelystä kovin kuin myös ne muutamat ihmiset jotka olen sinne saattanut. Useamman tunnin Roobe sielä viipyi. Itse sillä aikaa silmäilin kirjoja kirjastossa, juoksin ja kävelin rantaa Riepun kanssa ja nukuin autossa. Roobe palasi näkemästään vaikuttuneena. Oli tykännyt. R-kaupungissa mentiin niemen päähän majakkaa katsomaan. Komeita aaltoja ja huimapäitä ihmisiä surffilautoineen niissä leikkimässä. Mentiin minun vuokrakämppään. Roobe laittoi mulle kuvia saataville pilveen ja ilmoitettiin Farmerille osoite missä ollaan että voi tulla Rooben hakemaan sitten kun on tullakseen. Farmeri antoikin puolestaan meille osoitteen ja kutsun tulla sinne syömään. No me sitten sinne. Se oli naisystävänsä Alman* osoite. Alma on pari kertaa Farmerin pihalle heittänyt, nyt taas näemmä sisälle päästänyt. Kiva ilta nelisin rupatellen, aasialaista noutoruokaa syöden Riepua hellien. Rooben ottivat sinne yöksi. Alma antoi mulle pienen tietokonepöydän mukaan, ei mahtunut enää Alman asuntoon, mahtui minun autoon ja Riepu mahtui hyvin matkustamaan sen pöydän sisällä kuin kopissa. Riepun kanssa vuokrakämppään unille. Pikaisella aamupissillä käytiin toteamassa että hieno ja kaunis on aamu ja palattiin köllimään ja köllittiin puolille päivin. Kattelin ehdokaslistoja eikä tullut käsitystä ketä sitä äänestäisi. Soitin Taatolle. Hälläkään ei ollut käsitystä eikä aikomusta äänestää. Sanoi että Äipällä on ehdokas valittuna. Soitin äipälle ja kysyin perusteita ehdokkaalleen. Äippä sanoi että oli kuullut että ehdokas on auttanut muita. Minä kävin sitten sillä perusteella laittamassa numeroa lappuun.

Takaisin Sonttalassa, paikka näyttäisi olevan yhä pystyssä, lämmitin jääkaapista ruuanloppuja Roobe1 ja Toholle syötäväksi. Huoneen siivousta. Tietokonepöytä passeli.

Jos menee kuin on meinaus niin varsinainen ykstoistaspäivä olen Suomessa Havusmökillä Taaton kanssa sisustamassa komerokoppia ja voinen sijoittaa seinälle canvastaulun jonka kuva teetetty kuvasta piirustuksesta, jonka Peeveli sittemmin pilasi, kuva löytyi yhden yön etsinnän tuloksena, siitä on nyt noin A4 kokoinen canvas teetettynä. Maksaa noin 60€. Hinnasta ja vaivannäöstä huolimatta helpottunut tyytyväisyys että saan luomukseni palautettua ennalleen.